lauantai 2. marraskuuta 2013

Tilan tuntua

Pienessä tilassa tilan tuntu on tärkeää. Pieni tila voi vaikuttaa avaralta tai ainakin avarammalta pienin muutoksin. Kuinka tilan tuntua voi lisätä?

Tämä kuva ja muita inspiraatiokuvia löytyy täältä:1 Kindesign: 40 inspiring small space interiors.


Valo ja värit

Kaikkien tuntema perussääntöhän on, että vaaleat sävyt avartavat ja tummat tuovat pinnan lähelle. Viileät sävyt ovat etäisiä ja lämpimät läheisiä. Sävyjen ja värien valinnasta kirjoitan myöhemmin lisää. Värien lisäksi kannattaa miettiä miten materiaalien pinnat heijastavat valoa. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kiiltävät pinnat heijastavat valoa ja peilit tuovat lisää avaruutta. Luonnon valo ja hyvä valaistus ovat myös tärkeitä.

Näkymät

Sisustusta suunnitellessa kannattaa miettiä näkymiä huoneesta toiseen ja myös ulos ikkunasta. Tila vaikuttaa avarammalta, kun katse voi vaeltaa kauas. Näkymiä voi avartaa vaikka kaatamalla väliseinän, mutta väliseinän puuttuminen saattaa huonontaa säilytysmahdollisuuksia seinäalan kutistuessa. Isot muutokset ovat usein kuitenkin kalliita ja ainakin taloyhtiömuotoisessa asumisessa vaatii erillisen luvan. Myös näkymät oviaukoista ovat tärkeitä. Mitä näet huoneesta toiseen?

Selkeät pinnat ja tehokkaat säilytysratkaisut

Selkeät pinnat ja linjat vievät huoneesta pois levottomuutta lisäten tilan tuntua. Tavarapaljous ja ympäriinsä lojuvat rojut tekevät asunnosta ahtaan oloisen, aivan kuten huonosti sijoitetut huonekalut, jotka sijaitsevat kulkureiteillä ja joita pitää säännöllisesti kiertää kulkiessaan asunnossa. Sinne missä kulkureitit risteävät, usein kertyy myös tavaroita, joiden paikka olisi jossain muualla. Tällaisiin paikkoihin kannattaa säilytys- ja sisustusratkaisuja miettiessä kiinnittää erityistä huomiota. Palaan myös säilytysratkaisuihin tuonnempana.

Se punainen lanka

Pienessä kodissa on tärkeää, että asunnossa on selkeä punainen lanka, joka yhdistää tilat kokonaisuudeksi. Tämä hämärtää kodin huoneiden ja tilojen välisiä rajoja luoden yhteinäisyyden tuntua.

Pienen tilan sisustaminen voi olla hankalaa ja vaatii luovaa ajattelua. Perussääntöjä on hyvä miettiä ja sääntöjä voi myös rikkoa. Hillittyä, selkeää ja yhteinäistä pintaa voi rikkoa mielenkiintoisilla esineillä ja yksityiskohdilla, jotka antavat huoneeseen kontrastia ja luonnetta. Suunnittele hyvin ja toteuta rohkeasti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti