maanantai 14. lokakuuta 2013

Ajatuksia pienestä kodista

Kaikille pieni koti ei ole iloisesti vaihtoehtoinen valinta, vaan kompromissi sijainnin suhteen tai pahimmassa tapauksessa pakko. Moni on siitä huolimatta valmis tinkimään neliöistä  5 - 10 - 20 neliötä tai enemmänkin saadakseen asunnon paremmalla sijainnilla. Maailman metropoleissa se on nykypäivää, mutta Suomessa kuitenkin moni haluaa edelleen ja haaveilee siitä isosta omakotitalosta, vaikka kauppa käykin näissä kohteissa hitaamminen kuin ennen.

Lopultakin kysymys kodin valinnassa on vain siitä, että mitä ihan oikeasti A) tarvitset (eli ne kaikki välttämättömyydet), B) haluat (ne asiat, joista olet valmis tinkimään) C) ja mihin on varaa (niin, raha ratkaisee lopulta paljon). Pienessä kodissa asuminen on ennen kaikkea asennekysymys. Elä elämääsi itsellesi, älä muille.

Pienessä kodissa on enemmän aikaa elämälle

Pienessä kodissa eläminen tarkoittaa enemmän aikaa ja rahaa elämälle. Itselleni tämä seikka, sekä pienen asunnon intiimiys, ovat tärkeintä. Pienen kodin siivoaminen ja huoltaminen vievät vähemmän aikaa. Lisäksi asunnon sijainti neliöiden kustannuksella tarkoittaa todennäköisesti lyhyempää työmatkaa. Kaksi tuntia päivässä työmatkoihin? Ei kiitos!

Sen lisäksi, että pienen asunnon hoitokulut ovat edullisemmat, myös asunnon huolto, sisustaminen ja remontti nielevät vähemmän rahaa. Kun lattiapinta-alaa ja ovia on vähemmän ja keittiö on pienempi, voi materiaalien parempaan laatuun panostaa usein enemmän. Rahaa ja luontoa säästyy myös siksi, että pieneen asuntoon ei useinkaan tilan rajallisuuden vuoksi voi hankkia ylenmäärin tarpeetonta tavaraa. Lisäksi auton, tai mahdollisesti kahden auton, pitäminen on kallista ja asunnon sijainnin ansiosta voi luopua moisesta rahanielusta - tai ainakin toisesta.

Ahdasta vai fiksua?

Pieni asunto ei välttämättä tarkoita tilanahtautta ja huonoja säilytysratkaisuja. Hyvillä pohja- ja sisustusratkaisulla tilan tuntua voi lisätä ja säilytystilat optimoida. Näihin asioihin palaan lisää myöhemmin. Isoon asuntoon tulee helposti kerrytettyä enemmän tavaraa, eikä tilanahtaus ratkea muuttamalla isompaan asuntoon. Ylimääräisistä tavaroista ja romusta luopuminen on henkisesti vapauttavaa ja keventävää, ja pienessä kodissa uusia hankintoja tulee punnittua tarkemmin, mikä on sekä taloudellisesti että ekologisesti fiksua.

Pienellä aasinsillalla päästiin siis teemaan ekologisuus. Muistan katsoneeni aikoinaan YLE:ltä ohjelmaa, johon eräs perhe oli ilmoittautunut pienentääkseen hiilijalanjälkeään. He asuivat isossa omakotitalossa Sipoossa ja kulkivat päivittäin pitkiä matkoja isolla maasturilla. Ohjelmassa perhettä opetettiin muun muassa lajittelemaan jätteensä. Sanoikohan kukaan ohjelman teon aikana mikä tässä kuvassa oikeasti mättää? Jokainen tietysti kuormittaa tätä palloa eri tavoin, mutta asioista pitää pystyä puhumaan asioina.

Asunto sijoituksena

Kuuluun siihen suomalaiseen enemmistöön, joiden mielestä asunto on hyvä sijoitus. Pienempi asunto ei tarkoita huonompaa sijoitusta, sen arvo voi olla yhtäläinen isomman asunnon kanssa ja parempi sijainti pitää huolen siitä, että arvonkehitys on jatkossakin positiivista. Muun muassa kehyskunnissa asuntojen arvo on jo hiipimässä hitaasti alaspäin, kun taas alueesta riippuen lähempänä Ison Kirkon keskustaa asuntojen arvokehitys on edelleen vahvasti nousujohteista. Mikäli rahaa jostain syystä jää takataskuun niin, että akuutti lonkkavaiva uhkaa muuttua krooniseksi, on asuntoihin myös mahdollista sijoittaa puhtaasti sijoitusmielessä ja tarvittaessa apuna voi käyttää velkavipua.

Oman näköinen elämä

Asumisasioissa kannattaa kuunnella itseään ja omia tarpeitaan. Tavanomaisesta poikkeaminen ja omien tarpeiden toteuttaminen luo kodille persoonallisen ilmeen. Ennalta-arvattavuutta voi rohkeasti karsastaa ja olla piittaamatta siitä, mitä muut ajattelevat valinnoistasi. Kysehän on kuitenkin omasta kodista, omasta turva- ja suoja-alueesta, jossa tärkeintä on nukkumisen, peseytymisen ja syömisen lisäksi rentoutuminen ja viihtyminen. Rakastamasi asiat luovat kodin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti